Artikel til Magasinet Sundhed om hærvejsvandring

 

Haervejen hoejt

HÆRVEJEN – DEN DANSKE CAMINO

Det er lige så meget en indre rejse som en fysisk rejse. Oprindeligt en religiøs bods- eller dannelsesvandring, men i dag tager mange af sted på pilgrimsvandring af spirituelle årsager eller bare for at nyde naturen og afprøve sine grænser.

Interessen for pilgrimsvandring eksploderer. Mest populær er den 800 km lange middelalderrute Camino de Santiago i Spanien.

I 1987 var der godt 2.500 pilgrimme registeret på Caminoen og sidste år hen ved 200.000 pilgrimme. 1.682 pilgrimme var fra Danmark.

Men faktisk har vi selv i Danmark en pilgrimsrute – en af verdens smukkeste – med historiske rødder helt tilbage i middelalderen. Hærvejen langs den jyske højderyg forbandt nordiske pilgrimsrejsende til de store europæiske pilgrimsruter.

For fem år siden åbnede de første af fjorten pilgrimsherberger langs Hærvejen efter spansk forbillede, og alene i år har de fjorten herberger haft 4.000 overnatninger.

Ruten på godt 280 km går mellem Viborg og Padborg og gennemføres helt eller i etaper til fods, på cykel eller til hest – både af enkeltpersoner, par, familier eller grupper af varierende størrelse.

Fysisk og mental kombination

Svend og Elsemarie Sørensen fra Viborg er 68 og 67 år, og i maj var de på pilgrimsvandring fra Padborg til Jelling i en gruppe på tyve mennesker. En tur på godt 160 km over en uge.

“Det var en rigtig god oplevelse. Naturen, stilheden, men også en samhørighed. Vi er som en stor familie, det er et meget fint fællesskab. Folk var meget indstillede på at få noget ud af det og tage hinanden med. Vi har altid været glade for at gå og komme ud i naturen, og her kan vi så kombinere de ting og samtidig være sammen med mennesker, der har samme interesse,” fortæller Svend.

Den spirituelle side har haft betydning for, at de fik interesse for pilgrimsvandring. Elsemarie har altid interesseret sig for den alternative verden, blandt andet meditation i naturen, og pilgrimsvandringen er en fortsættelse af den interesse.

“Man bliver lidt ydmyg over for ting, som er større end en selv. Sanserne bliver skærpet på mange ting i livet. Man mærker sig selv på en anden måde. Man tænker: Kan du klare det? Men man kan klare meget mere, end man regner med,” siger hun.

Danmark på en ny måde

Det var også en stor oplevelse for ægteparret at opleve Danmark på en ny måde.

“Vi kastede sten ved Kongeåen for at kaste vores synder væk og få syndsforladelse.

Hærvejsherbergerne, der blandt andet er oprettet med støtte fra Realdania, er enkle sovesale, typisk indrettet i gamle ladebygninger. Her er bad, toilet, et lille køkken og 16-36 sovepladser. På herbergerne møder man andre vandrere af alle typer, aldersgrupper og nationaliteter.

“Det er enkelt og simpelt. Mange mennesker kan have brug for at komme ud til noget, som er lidt mere primitivt end den megen luksus, vi er vant til efterhånden. Det kan også være med til at trække i den retning at prøve en vandring. Men det primære er, at man går for at få noget ud af det, både fysisk og psykisk,” mener Svend.

At gå er meditation

Bjarne Larsen fra Odense er 45 år og psykoterapeut. Han har gået Caminoen to gange, og holder foredrag om pilgrimsvandring. Til sommer overvejer han at gå Hærvejen.

“At gå pilgrimstur har med tro at gøre, om du så går turen af religiøse grunde, eller om du går turen for at finde troen i dig selv.

“Når du går pilgrimstur, kan du næsten ikke undgå at vokse indeni, finde styrke og kræfter, du ikke troede, du indeholdt,” forklarer Bjarne, der personligt har en følelse af at ‘gå gennem livet’, når han vandrer.

“Det at gå pilgrimstur er en personlig rejse, hvor du kommer i kontakt med dit indre og lærer dig selv bedre at kende. Der er god tid og mulighed for at reflektere over livet. De mennesker, man møder, de steder, man besøger, og de tanker, man tænker, kan være et spejl af ens liv. Alene det at gå er en meditation i sig selv. Man finder mening i det, man går i.”

Tankerne falder til ro

Det giver god mening for Bjarne, at pilgrimsvandring er blevet så populær. Han ser den stigende interesse som en reaktion på en verden, hvor vi bombarderes med informationer.

“Til hverdag er vi udsat for tusindvis af informationer. Når man kun får indtrykkene af gåturen, så falder tankerne til ro. Man hører, mærker og opfanger noget andet. Man får skrællet nogle selvbilleder af, fordi man oplever verden på en ny måde, når man går. Det virkelige jeg kommer frem. En stemme, der siger noget andet.”

Sådan forbereder du dig til Hærvejen

Fortræning:

Pilgrimsvandring forudsætter almindelig fysisk form, og man skal være i stand til at gå 25-30 km om dagen.

Begynd med kortere ture på 5-6 km allerede nu, og tag eventuelt med på et par kortere vandringer i månederne op til. Det giver samtidig mulighed for at gå sine vandrestøvler til – der er flere hjemmesider, der oplyser om vandreture og -træning i hele landet.

Udstyr:

Godt fodtøj er det allervigtigste udstyr. Helst et par rigtige vandrestøvler, der støtter helt op over anklen, samt vandresokker af uld, der holder fugt væk fra fødderne. Det er vigtigt at begge dele er gået godt til inden den lange vandring. Søg råd i butikker med friluftsudstyr.

Godt og behageligt tøj, helst i flere lag, er nødvendigt. Vær forberedt på at vejret kan ændre sig meget i løbet af dagen. Regntøj er nødvendigt, og det er en god ide med en hat som beskyttelse mod både sol og regn.

Bagagen skal være så let og enkel som muligt, med mindre man deltager i en arrangeret tur, hvor bagagen transporteres fra sted til sted. Find gode råd på internettet fra andre vandrere.

Planlægning:

På Hærvejsruten kan man ikke bestille plads i forvejen. Man betaler kontant for overnatning på de enkelte herberger – prisen er 80 kr. Man skal selv medbringe lagen og sovepose. For at benytte herbergerne skal man have et herbergspas. Det koster 70 kr. og kan købes på herberget eller hos Viborg Turistbureau.

Ruten er markeret, men det er en god ide med et kort. Man kan både købe kort eller downloade fra internettet. Der findes også en særlig app med kort for pilgrimsvandrere.

http://www.magasinet-sundhed.dk/motion/haervejen-den-danske-camino.html

Leave a Comment